søndag, mai 31, 2009

The garden in May


Den siste halvannen måned har jeg skrevet her i bloggen min om hvordan jeg har brukt mye tid til å jobbe i hagen. Og hva har jeg så å vise frem nå da...? For å være helt ærlig, så er det ikke så mye... Mesteparten av tiden i våres har jeg brukt til å rette opp gamle feil, å dele opp og å flytte om. Og å så. Så nå, i slutten av mai, er mesteparten av "reparasjonsarbeidet" gjort, og de aller fleste av frøene er i jorden.


Men hagen min er ingen vårhage, med masse deilige vårløk og tidlig blomstring. Det meste jeg har gjort til nå synes nesten ikke engang, og det er fint lite blomster å se. Men, syrinene er i full flor nå, med sin deilige duft og vakker blomstring (i hvitt og lys lilla). Og om litt regner jeg med at det er andre blomster å se også. De fleste av rosene har knopper allerede, og mange av frøene som er sådd i kjøkken- og plukkhagen har begynt å spire allerede. Så bare vent... det skal nok bli blomster og farger å se her i gården også.


Og mellom slagene tar jeg en aldrig så liten pust i bakken, eller rettere sagt på terrassen. For pinsehelgen så langt har vært helt fantastik værmessig, med strålende sol og mange deilige varmegrader. Og det må jo selvfølgelig nytes, på terrassen, med noe forfriskende og kjølig i glasset, og omgitt av deilige dufende syriner. Fortsatt god pinse til alle!


For the last month and a half I have been telling you how I have been working in the garden. And what do I have to show for it...? Not much, to be honest. Most of my time so far has been spent correcting past mistakes, dividing up and moving perennials about. And sowing seeds for the veggies and annuals to come. But my garden is not a spring garden with lots of flowering bulbs and colour all around. About the only thing in bloom at the moment is the lilacs.


How I do love the lilacs, their delightful scent and pretty blossoms (in whites and lilacs). And in a little while I hope to have more to show for my efforts. The perennials have grown big and strong already, most of the roses have buds, and many of the veggie- and annuals seeds have germinated in the kitchen- and cutting garden. But in between all the work I do take the time to "smell the roses " (or the lilacs, to be more correct), and enjoy a moment or two on the deck, surrounded by the pretty blossoms.

onsdag, mai 27, 2009

More old stuff...


Idag har det vært en skikkelig "blås bort-dag" med vind i kuling styrke... vel kanskje ikke akkurat kuling, men frisk bris ihvertfall. Så å jobbe i hagen har vært en heller frisk opplevelse (det ble sådd litt idag også, tross vinden, men frøene hadde en tendens til å havne et helt annet sted enn i de sirlig oppmålte radene jeg hadde laget til dem). Da var det like greit å trekke seg inn i atelieret for å få litt le for vinden.


Og der er det en "ny" symaskin å finne, som en "reserve" for min gamle... neida, denne skal nok ikke brukes (selv om jeg tror det er fullt mulig) men skal kun være til pynt. Jeg har fått den av mine svigerforeldre, som mente den måtte passe inn i atelieret mitt... og så kunne jeg blogge om den, sa de...! Vel, her er den, sammen med de siste av årets kirsebærblomster.


Blomstringen har vært rikelig iår, så gjenstår det å se om det blir noen kirsebær å plukke, spise og å lage syltetøy av om en stund. Det har vært dårlig med bier å se iår, så min kjære har like godt gått til anskaffelse av fire bikuber (inklusive mer eller mindre hissige bifolk). Så neste år burde det ihvertfall bli kirsebær å plukke... og honning å spise.


The day today has been a windy one. Not the most pleasant weather for gardening (even though I did a bit of sowing, though the seeds had a tendency to end up every which way rather than in the rows carefully measured by yours truly). So I decided to seek shelter from the wind in my studio. And there it is... the "new" sewing machine, given to me by my in-laws (who thought the studio was a right place for it... and I could blog about it, they said...!)


I also picked the last few cherry blossoms from the trees. There has really been a fantastic show of blossoms this year, but it remains to be seen whether there will be any cherries to pick, eat and to make jam of, since bees have been few and far in between this year. So my husband has taken the matter into his own hands, so to speak, and bought four beehives (inclusive some rather energetic bees). The plan is to have cherries... and honey to eat next year.

mandag, mai 25, 2009

Mostly old and a bit of new


Nå er nesten "mai du skjønne, milde" over, men hvor har det blitt av den...? Jeg vet ihvertfall hvor jeg har vært... og det er i hagen. Men så har jeg vært på en aldrig så liten ferie også! Danmark er alltid deilig, og en tur dit er ikke å forakte. Så vi pakket like godt veskene og reiste bort for å få et lite avbrekk i hverdagen.


Når jeg er i Danmark står en tur til Honning & Flora alltid på ønskelisten. Og ønsket, det ble oppfylt denne gangen også. Så masse deilig samlet på et sted er det sjelden man får oppleve, og det er vanskelig å motstå fristelser... noe jeg heller ikke klarte. Da jeg så denne vakre lysekronen visste jeg at den var akkurat det jeg hadde ønsket meg til gjesterommet. Og her henger den nå, og jeg er såre førnøyd!


Whatever happened to May... where did it go...? I do know where I have been, though, and that is in the garden. But I have also been on a little holiday! Denmark is always a delightful country to visit, so we packed our bags and headed there for a little "time out".


When in Denmark I always make a point of visiting the lovely Honning & Flora. It is a delightful shop full of things that are quite hard to resist. The moment I saw this little chandelier my resistance weakened as I knew it was just what I had been looking for our guest room. So here it is, and I am mighty pleased!

fredag, mai 15, 2009

Blossoms


Gjennom hele vinteren plukket jeg inn diverse greiner fra hagen for å drive frem noe få blomster. Og nå, nå kan jeg plukke de i "bøtter og spann". Har jeg sagt at våren er en herlig tid, eller? Sikkert bare ca. 1000 ganger! Men så sant som det er sagt. Heggen blomstrer og er et syn, kirsebærene har også så vidt begynt, det samme gjelder plommetrærne. Og epletrærne er like om hjørnet. Blomsterglede i vente i lange baner, altså!


Throughout the dark and cold winter months I used to pick and force a few branches from the garden for some blossoms. And now, a few months later, they are in plentiful supply. Have I told you that spring is a wonderful time? Probably no less than a thousand times! The bird cherry is a wonderful sight at the moment, covered as it is in white fragrant flowers. The cherry and plum trees are about to blossom, and the apple trees will follow shortly. Blossoms and happiness for a long time to come!

tirsdag, mai 12, 2009

A wee bit tired...


Jeg føler meg som Angus... litt trøtt, rett og slett. Våren er en herlig tid, men også en veldig travel tid her på bruket vårt. Sauene har (endelig) kommet seg ut på utmarksbeite idag, bortsett fra de tre søyene som ennå ikke har lammet, og så Emil da, selvfølgelig. Lammingen har ikke bare vært rosenrødt iår, og dessverre mister man noen små innimellom. Men det er visst noe man må regne med fra tid til annen.


Det er ikke bare lammingen som "tar på", for det er så mye annet som også skal gjøres i løpet av disse korte vårukene. Hagearbeid, selv om det er aldrig så lystbetont og gledelig, tar på, og muskler, som jeg ikke visste jeg hadde engang, er ømme og verker. Det er da jeg har lyst til å trekke meg unna alle gjøremål og bare ta en liten blund. Soverommet er favorittrommet mitt i det lille huset vårt, og det er som regel dit jeg trekker meg når jeg føler behov for litt hvile.


Idag har jeg tenkt å gjøre akkurat det, å "stjele" noen øyeblikk der inne. Selv om jeg egentlig hadde tenkt å sette bort vintertøyet til "sommerlagring" og å finne fram sommertøyet i de gamle koffertene som står oppå skapet på soverommet. Men det får vente til i morgen...


Men det som ikke kan vente er å takke dere alle! Jeg er overveldet over responsen og alle de koselige ord dere har skrevet til meg angående reportasjen i Lev Landlig. Jeg vet jeg har sagt det før... at dere er helt fantastiske, og det sier jeg igjen! Jeg føler meg priviligert og er en stor takk skyldig til hver enkelt av dere. Jeg har vært noe fraværende i blogglandia den siste tiden, men håper å være tilbake og å besøke dere snarest. Men først skal jeg bare ta meg en liten blund...


I am feeling a bit like Angus... a wee bit tired. Spring is a busy time here on our smallholding, with lambing and all. This year not everything has gone as planned... You win some and you loose some, and it is the loosing bit I find hard to take. But today the sheep have (finally) been taken to pastures further afield and tha barn is empty, save for the three ewes that still have not lambed. And Emil, of course, who still needs milk from the bottle.


There are many other things too, that need to get done during these short and hectic spring weeks. I have done quite a bit of gardening lately, and even though it is something I enjoy doing, I do feel it in my bones, not to mention in the muscles that I did not even know I had.


Our bedroom is my favourite room in the house, it is where I retreat to when I want a bit of "time out", and it is where I have headed today. I had planned to pack away the winter woolies into the vintage suitcases on top of our cupboards, and the bring out the summer clothes. But I think that will have to wait...


What can not wait, though, is to thank you all for your wonderful response to my last entry, to thank you for your kind words. I know I have said it before, and I will say it again; you are just amazing! I have not been around much lately, and it is something I hope to be able to rectify soon. But first I need a little nap...

fredag, mai 08, 2009

My country living


Idag er det en regnfull og kald dag, en dag som minner mer om oktober enn mai. Slik er jo våren, lunefull og uberegnelig. Men etter å ha hatt nydelig vær i flere uker i strekk nå, har vi vel ikke noen å klage på. Så idag ser det ut til å bli en innedag, og en aldrig så liten heklepause har jeg også unnet meg. Bølgeteppet vokser sakte men sikkert, og det er fortsatt like tilfredstillende å hekle... opp og ned på disse bølgene. En aldrig så liten titt har det også blitt på den siste utgaven av Lev Landlig, som dumpet ned i postkassen min igår.


Litt spent har jeg jo vært, siden jeg visste at det kom til å være en reportasje om landlivet mitt/vårt i dette nummeret. Og nå står den der, i svart og hvitt... og i farger, på bildene som ble tatt i august ifjor. Sommeren var på hell den gang, men nå har vi en ny en foran oss. Hagen (som i reportasjebildene bar preg av sensommeren og flere uker med regn) er snart klar for en ny sommersesong, og det er jeg også! Tusen takk til alle dere som har skrevet hyggelige kommentarer og mail i forbindelse med reportasjen, og for all den fantastiske responsen dere gir meg her i bloggen min. Det betyr så mye og gleder masse.


Today is a cold and rainy day, one that reminds more of October than May. But that is just the way spring is, fickle and unpredictable. After several weeks of wonderful spring weather I do not think like I can complain, though. So today I am going to have an indoors day, which I have so far spent on crocheting the ripple blanket. And how I do enjoy working on it... riding up and down the ripples as I go. But I have also taken a little peek at the latest Lev Landlig, which is the Norwegian Country Living magazine.


In the magazine there is an article about my country living, and I do have to admit having been quite anxious about it all. The photos were taken last August, but I had not seen them earlier. But here they are now, photos of my home and garden in full late summer glory. And now we (the garden and I) are almost ready for a new summer season! I just wish to take this opportunity to thank you all for the wonderful response to my country living that I share with you in my blog. Without your support it just would no be the same. Thank you all!

tirsdag, mai 05, 2009

Who is this fellow?


Hvem er denne lille karen her? Han heter Emil, og er et foreldreløst lam som vi har adoptert fra nabogården. Emil mistet sin mamma tre dager etter fødselen, og kom til oss som en tynn liten krabat uten for mye bagasje med seg... Men etter å ha blitt flasket opp i vel to uker nå har han vokst masse og blitt en herlig liten kar.


Tam er han også, og har i det siste fått lov til å holde på med oss ute i hagen, noe han elsker. Foreløpig spiser jo Emil ikke noe særlig (det er melke erstatning som gjelder for han), så plantene mine har fått lov til å stå ifred. Og som han elsker å hoppe og sprette rundt om i kjøkkenhagen, mellom kassene, og smake på den varme jorden.


Emil følger trofast med oss hvor enn vi går... han har til og med troppet opp på kjøkkenet for å få servert melkeflasken sin. Milly synes alt dette styret går for vidt, og mener sauer egner seg best som skinnfell, til å ligge på! Og i tilfelle du lurer på det... så sover Emil i fjøset, sammen med resten av saueflokken.


Who might this fellow be? It is Emil, an orphan lamb from a neighbouring farm, whose mother died three day after his birth. So we adopted him and have been bottle feeding him for a couple of weeks now, in which time he has grown and become quite tame. These past few days Emil has been allowed to join us in the garden. As milk substitute is still his main diet, he has not been a threat to my plants so far.


Emil does not exactly give a helping hand in the garden, but loves to have a run around the kitchen garden and to follow us where ever we go. He has even been known to come into the kitchen for his milk bottle! Milly clearly disapproves of these goings on and seems to think that sheep are best suited as skins, to sleep on! And in case you wonder... Emil sleeps in the barn with the other sheep.

søndag, mai 03, 2009

Green


Det grønnes! Helt siden påsken har vi hatt fantastisk vårvær med sol og høye dagstemperaturer. Og det merkes i hagen, for hver dag som går blir det grønnere og frodigere. Det som for bare noen få uker siden så dødt og fargeløst ut har blitt forvandlet til vårlig og vakkert.


Og dagene, de tilbringes ute, fra morgen til langt ut på kveld. Ikke vil jeg gå glipp av et eneste minutt av denne herlige tiden, faktisk den beste tiden av året; tenk å se at alt våkner til liv, og samtidig å ha hele den deilige sommeren foran oss. Men jeg jobber også. For hver vår så setter jeg igang med iver og glød, med mange planer om forandringer og forbedringer.


Syrinene har store blomsterknopper allerede, det samme har heggen, og snart er de dekket av hvite, duftende blomster. Men det er i kjøkkenhagen min mesteparten av jobbingen foregår for øyeblikket. Inngangen, under kaprifolbuen, har fått noen flere stener på bakken, siden det har lett for å bli endel slitasje på gressplenen her. Jorden i kassene skal freses og klargjøres for såing, rosene beskjæres, og en del stauder, som vokser i bedene langs stakittgjerdet, skal deles og flyttes. Og så er det alltid plass for flere roser...


Everything is coming up... well if not quite roses yet... at least coming up and turning green. Spring is my favourite time of the year, and what a wonderful spring it has been so far. Ever since Easter the weather has been sunny and mild, and most of my time is spent in the garden. During the long winter months I plan and dream about my garden, and once the snow is gone I set to work, hoping to achieve as much as possible in the short spring weeks. The entrance to the kitchen garden has got new stepping stones under the honeysuckle arch.


Some of the perennials around the white picket fence in the kitchen garden need dividing up and moving, the roses need pruning, and the raised beds for the veggies and summer flowers need preparing and mulching. But I do take the time to enjoy it all, after all this is what I look forward to all winter. So I can hardly wait for the lilacs and the bird cherry tree to blossom, seeing that they already have big buds, and to enjoy the pretty blooms and their heavenly scent. And there is always room for more roses...