mandag, juni 30, 2008

...and roses...


Nå er det tid for roser. Som tidligere nevnt har jeg fått en del av dem i hagen min etter hvert. Frankfurt Splendens vokser villig i kjøkkenhagen. For noen år siden fikk jeg et par grener av en venninne, og utifra de har det etter hvert vokst fram flere store busker. Denne rosen er utrolig herdig, dufter nydelig og selv om den blomstrer kun en gang, gjør den det til gangs, over flere uker.


Austin-rosen Constance Spry er ny i hagen min iår. Rosene er utrolig store, faktisk så store i forhold til de (foreløpig) spede grenene, at de nesten ikke klarer å bære herlighetene. Duften er helt vidunderlig, og jeg kan godt forstå at disse engelske rosene er blitt så populære. Jeg håper at mine to små busker vil med tid og stunder vokse seg store og flotte i de to allébedene hvor jeg har plantet de.


Chianti er en annen Austin-rose, som også er ny i hagen min iår. Rosene er ikke fullt så store som Constace Spry sine, men fylldige og vakre. Og fargen er mørk og flott. Jeg har to Chianti busker (også i allébbedene) og jeg har like store forhåpninger for dem som for Constance Spry. Den to siste rosene er William Baffin (en kanadisk rose) og Rosa Mundi. Begge to har jeg hatt i hagen min i noen år nå, og de ser ut til å klare klimaet her med glans. De kanadiske rosene er jo herdige, og William Baffin blomstrer i tillegg villig og opptil flere ganger.


It is the time for roses in my garden now. After the initial doubts about their ability to cope in our climate, I am quite convinced that roses do deserve a place in my garden. Frankfurt Splendens (in the first photo) has grown into several large bushes within just a few years out of a few sticks given to me by a friend. Austin-roses Constance Spry and Chianti are new in my garden this year, but I do have great hopes for them. They look lovely, have a divine scent and will (hopefully) grow into large bushes. William Baffin is a canadian rose, hardy and flowers repeatedly throughout the season. Rosa Mundi is a cheerful looking rose with its colouful petals and even though it does not flower for long (at least in my garden) it is worth it.

onsdag, juni 25, 2008

Everything is coming up...


Det er en herlig tid nå, når alt vokser og gror i hagen. Både blomster og grønnsaker har hatt godt av dagene med regn, avløst av noen solrike dager en gang iblandt. For nå vokser det... og blomstrer. Bedet inntill husveggen har kommet seg, etter "operasjonen" tidligere i våres, da jeg fjernet en del uønskede stauder samt plantet nye. Jeg er svak for litt høye stauder, som riddersporer og stokkroser (sådd fra frø ifjor). Men den blomstringen er det nok en stund til.


Allébedene har også "tettet seg til" og de nyplantede staudene og rosene ser ut til å ha funnet seg til rette. Det er jo en del (gamle) lupiner der, men også (nye) riddersporer og ikke minst roser. Rosene har såvidt begynt å blomstre der, men de nyplantede Austin-rosene Constance Spry og Chianti ser lovende ut. Mer om de senere...


I kjøkkenhagen (min favoritt-del av hagen ... det er noe "betryggende" og hjemmekoselig med grønnsaker i rekke og rad, sammen med sommerblomster og stauder rund det lunende stakittgjerdet) skjer det også saker og ting. Jeg har for lengst begynt å høste reddiker, salat og spinat (hvilken lykke...) og resten av grønnsakene ser ut til å komme etter. Og trillebåren, den har jeg med meg overalt, sammen med et par hagesaks (til å klippe av avblomstrete stauder og roser).


Everything is coming up in the garden... and looking quite promising indeed. The garden seems to have benefitted from the rainy days we have had lately, with a few sunny ones in between. I gave the flower bed by the entrance a "make-over" earlier this spring (by removing some unwanted perennials and planting new ones) and they seem to have made themselves comfortable in their new surroundings. The same goes for the flower beds leading from the house to the kitchen garden. There are some new Austin roses; Constance Spry and Chianti that have just started to bloom, and I do have great faith in them (more about them later).


The kitchen garden is my favourite part of the garden; there is something quite comforting and assuring about neat rows of vegetables and annuals, along with roses and perennials within the protecting white picket fence. For a while now I have been harvesting radish, spinach and lettuce for summer salads (what joy!) and soon other veggies will follow. My constant companion on my rounds in the garden is the wheelbarrow and a pair of secateurs, for deadheading and for collecting weeds.

fredag, juni 20, 2008

Summer living


Med det litt mer ustabile været de siste dagene har tankene og interessen vendt seg mot interiøret istedet for utelivet. For litt siden byttet jeg loose-coveret til den ene ørelappstolen i stuen til et hvitt et. Men stolen har også en fotskammel, og jeg synes også den tregte et nytt trekk.


Jeg hadde litt ubleket linstoff (kjøpt i sin tid på Ikea) liggende, og det har nå blitt til et loose-cover til fotskammelen. For å pynte opp trekket litt sydde jeg på en liten frynsete rysjekant. Hele herligheten ble hivd i vaskemaskinen, slik at resultatet ble passe shabby.


Eller så pynter flere strandfund fra Danmark min favoritt lanterne (høres ut som at jeg har så mange av dem, men jeg har altså bare to...) for å minne om deilige feriedager med sol og saltvann. Den andre ørelappstolen i stuen har også fått et hvitt trekk til sommeren (også det fra sist jul). Og litt sommerblomster fra staudebedene i en hvit mugge avslutter det hele... og stuen er klar for summer living.


Now that the weather is a bit unstable I have been focusing on decorating my house for summer living. I made a new loose cover for the footstool out of a bit of unbleached linen found in my fabric stash. As the fabric is quite plain, I thought a little frayed frill was called for. The other wing chair in our living room has also got a white loose-cover for summer (I made it for last Christmas, and it has been in storage since then). A few more seashore finds decorate my favourite lantern, and summer flowers in a white jug finish off the room for summer living.

tirsdag, juni 17, 2008

Summer afternoon


En sommer ettermiddag, finnes det noe bedre...? Solen skinner, himmelen er blå, humlene suser og rosene blomstrer. Dager som den vi har hatt idag er til å nytes. Og det har jeg også gjort; funnet fram noen hagebøker (den til Isabella Smith er siste kjøp fra Danmark) og funnet meg til rette i solveggen, med noe kjølig i glasset.


Når solen er på det sterkeste pleier jeg å trives best i skyggen, men det har ikke vært fullt så varmt idag, og den sene ettermiddags solen var bare behagelig. Det er meldt regn til i morgen, men jeg er så glad for dagen idag (akkurat som hagen min blir sikkert glad for regnet imorgen).


A summer afternoon, is there anything lovelier than that...? The sun is shining, the bees are buzzing and the roses are in bloom; a day to be enjoyed. I made myself comfortable out in the sun, with a few books and chilled wine. I do usually prefer the shade, but the temperature today was so pleasant that I was tempted out into the sun. Rain has been forecasted for tomorrow, but I have had my day (and my garden, no doubt, will appreciate the rain tomorrow).

fredag, juni 13, 2008

Roses, roses...


Så er tiden kommet for roser... noe av det vakreste jeg har i hagen min. I begynnelsen, da jeg startet hagen min, plantet jeg ikke så mange roser, siden jeg var redd de ikke ville klare seg i det relativ tøffe klimaet vårt. Men etterhver ble lengselen etter roser for stor, og nå har jeg en god del av dem.


Dette er Hurdalsrosen sin tredje sommer i hagen min. Og den har virkelig overrasket med rikelig blomstring iår. Ifjor hadde den kun noen få roser, men iår er busken (det er faktisk to busker, plantet nokså tett sammen) dekket med knopper, og blomstringen er i full gang. Åååh, som jeg elsker de. For selv om de ikke har noen duft, er synet av de herlige rosa rosene noe som virkelig gleder meg.


Rosene har jeg plantet inntil stakittgjerdet som skiller gressplenen fra gårdsplassen, låven og atelieret mitt. Ifjor laget min kjære en liten platting ved inngangen til atelieret, og med et par cafestoler og bord er det et godt sted å være om dagen. Inntil gjerdet vokser det også tre New Dawn rosebusker og en god del andre roser, men mer om dem senere...


I love roses, full stop...! When I started my garden some years ago, I did not plant many of them, since I was worried they could not take our somewhat harsh climate. But over the years I have, by trial and error, planted quite a few of them. And this hardy norwegian alba rose, Hurdalsrose, has really proven itself worthy in my garden. I planted them (two bushes, actually) only three years ago, and this summer they are covered in buds and roses. They are planted next to a picket fence that divides the garden from the yard, the barn and my studio. There is a little deck in front of the studio with café chairs, and at the moment it is quite a delightful place to be.

tirsdag, juni 10, 2008

Dressed for summer


Å plukke skjell på stranden er en herlig fritids syssel, og disse skattene fra Danmarksferien har fått "æresplass" under glassklokken i stuen. "Souvenir" fra Danmarksferien er også denne puten... sammen med (nok) en hvit mugge til "samlingen" min (jeg kan visst ikke la være...)


At forandring fryder er helt sant!... så idag har jeg funnet fram det hvite loose-coveret jeg sydde av vintage lakner til jul. Ut med jeanstrekket og inn med hvitt. Som regel trives jeg med litt farger rundt meg, men nå på sommeren, og spesielt i den varmen vi har hatt i det siste, er det både deilig og svalende med hvitt.


To collect seashells on the beach is a wonderful pastime. I managed to collect quite a few pretty shells on our holiday in Denmark. These "treasures" are now safely under cover of the previously purchased cloche. Another "souvenir" from our holiday is the vintage looking cushion cover and yet another white jug (to add to my collection of jugs... I just do not seem to be able to resist them).


A bit of change is always a nice thing, so today I have changed the loose-cover on my favourite wing chair, from its usual denim cover to the white one I made out of vintage sheets before Christmas. I tend to prefer a bit of colour around me, but now, summer being here and the weather being hot, there is something quite pleasant and cool about the colour white.

søndag, juni 08, 2008

The garden in early June


Borte bra men hjemme best, er det noe som heter... Ferien i Danmark var bare herlig, med strålende sommervær og lange herlige strender. Men det er nå en gang rart med det... det er alltid deilig å komme hjem. Og jeg tror at hagen min var også glad for at jeg gjorde nettopp det.


For det var ikke bare i Danmark det har vært fint vær. Her hjemme har det også vært sol og maaaange herlige varmegrader. En snill nabo vannet blomstene mine på terrassen, men resten av hagen var overlatt til seg selv. Kanskje ikke så lurt, med tanke på alle de nysådde grønnsakene og sommerblomstene... Og du verden så mye som det hadde skjedd i hagen i løpet av den tiden jeg var borte.


Epletrærne og syrinene er ferdigblomstret, og blomstene i kaprifolbuen til kjøkkenhagen har allerede bleknet. Men dufte herlig, det gjør de fortsatt. Staudene i de nyplantede allébedene hadde nesten doblet seg i størrelse, og akelejene og lupinene er i full blomst. Til og med Terese Bugnet (en kanadisk buskrose) har begynt å blomstre.


Og nå vannes det! Noe vi har gjort nesten uavbrutt siden vi kom hjem (heldigvis har vi eget borrevann, og massevis av det). Så om ferien var aldrig så herlig, var det godt å komme hjem, og virkelig få med seg alt som skjer i hagen i disse korte og hektiske sommermånedene. Og nå skal jeg ikke reise bort med det første...!


It was lovely to go away on holiday, but the best bit is always to come home again! Our holiday in Denmark was a dream, with hot summer weather, long beaches and blue skies. And the same seems to have been the case here (minus the long beaches!). On hindsight maybe not the best time to go away; a kind neighbour watered my potplants on the deck, but the rest of the garden has been left to its own devices. Luckily it has not only survived, but has indeed thrived. The apple and lilac blossoms are over, the honeysuckle on the arch leading to the kitchen garden is on its last leg (but still very fragrant) and the perennials in the newly widened beds have doubled in size.


Aquilegias and lupins are in full flower and even Terese Bugnet (a canadian rose) is in bloom. Most of the vegetables and annuals have germinated and are looking promising. But we did get home just in time to save them, and now the water sprinklers are going full tilt (we are lucky enough to have our own well, and have plenty of water). So now I am not going to travel anywhere in a hurry, but am going to enjoy the short, but oh so sweet... months in my garden.