søndag, april 29, 2007

"Vareopptelling"


I atelieret mitt har jeg et skap hvor det, i tillegg til ferdige lappetepper, er mange esker (fra Ikea) til oppbevaring av stoffer og sysaker. Hver gang jeg er ferdig med et teppe, sjekker jeg "varebeholdningen" i eskene med tanke på nye prosjekter. Det jeg fant på min siste sjekkerunde var sørgelig... Eskene var nesten tomme for stoff, kun noen få i rosa, og en del i blått og hvitt (vel, det er kanskje ikke så rart siden det er fargene som går igjen i teppene mine...)


Så jeg kan lett beskyldes for å ha lite fantasi, når jeg nok en gang setter igang med et rosa teppe. Men denne gang bruker jeg også naturfarget lin og det nydelige stoffet i linfarge med roser, som jeg fikk av min hemmelige venn Katarina før jul. Og teppet kan sikkert bli brukbart, men alikevel føles det som om jeg bare gjentar meg selv. Har lyst til å lage noe sprelskt og fargerikt, men så var det det med de tomme eskene mine da... Hvis jeg kommer meg til en stoffbutikk snart, så kan det hende at dette nystartede teppet ender opp som en pute...


Men jeg er fortsatt ikke ferdig med det rose- og blondeteppet som jeg begynte på i januar. Jeg vet ikke hvor vinteren har blitt av, men lenger enn dette har jeg ihvertfall ikke kommet med prosjektet. Til mitt forsvar så må jeg bare si at det har tatt utrolig lang tid å sprette opp blondene fra de gamle putevarene de var sydd på, men alikevel... Heldigvis så går ikke teppet sin vei, så får jeg heller satse på noen regnværsdager i sommer da.


I have been wanting to start a new quilt project, but my boxes (from Ikea) where I store my fabrics are nearly empty. So once againg I have started a new quilt in pink; the only fabrics I found in my boxes, apart from some in blue and white. No wonder since these are the colours I prefer to work with. But I would still like to buy some new and inspiring fabrics. So my new pink project may very well end up as a cushion cover instead.

torsdag, april 26, 2007

Det spirer og gror


Det er utrolig hvor mye litt regn har å si for naturen og hagen. April måned har vært utrolig flott, solrik... og tørr. Men igår fikk vi litt regn, og du verden så fort alt grønnes nå. På epletrærne er det allerede mulig å se blomsterknopper (små knopper, men dog...)


Tomatene, som jeg sådde for en stund siden, begynner virkelig å vokse. Riktignok så har ikke de fått gleden av regnet, tomatspirene har stort sett vært inne, men nå bærer jeg dem ut om dagen. Det er jo så mildt, idag hadde vi 18 varmegrader.


Og syrinene da, ikke kan jeg huske å ha sett så store blomsterknopper på dem så tidlig på våren. Staudene har også fått en knallstart. Lupinene, riddersporene og akileiene har vokst seg nokså store allerede (nederste bilde). Og så har vi fått noen kyllinger også! Men de var det ikke lett å få tatt bilde av enda, de piler under hønemor for beskyttelse så fort jeg nærmer meg med kamera...


April has been an exceptionally warm and dry month. But yesterday we got some rain. And it is quite amazing how fast everything turns green and starts to grow. I can see appleblossom buds already, and the lilac bush also has big buds. My tomatoes are growing and the perennials have had a good start as well. And to top it all off, a couple of chickens hatched yesterday, but so far I have not managed to take a photo of them (they run for protection under mother hen as soon as I bring out my camera).

tirsdag, april 24, 2007

Sommerminner


Neida, det er ikke sommer og jordbærsesong enda her på småbruket vårt. Dette er bare mitt bidrag til Anniches (Anniche Design, se linklisten min) oppfordring til å vise bilder av våre sommerminner. Og det passer jo veldig bra, siden mye av tiden i det siste har gått til lamming, og lite tid til blogging. Til dere som lurer på det, så har vi fått 15 lam hittil, de to siste kom til verden idag formiddag.


Som det framgår av bildene, så tilbringer vi sommeren, inklusive ferien, hjemme. Det er jo den deiligste tiden her ute på landet, så behovet for å dra ut til den store verden er ikke så stort. Det hender vi tar noen weekend-turer; iår har vi planlagt en langweekend til København i begynnelsen av juni, men utover det er det deilig å være hjemme. Håper bare at sommeren blir like herlig som den vi hadde ifjor.


No, it is not quite summer yet in Norway. These photos are just my contribution to Anniche´s (Anniche Design, see my linklist) request for photos of our summer memories. And this suits me fine, since I have been busy with lambing, and had little time for blogging. So far we have got 15 lambs, the last two were born this morning (we expect around 20 alltogether). But back to the photos. As you can see, we like to stay at home during the summer months. It is the loveliest time of the year in Norway, so we feel little need to leave our smallholding.

lørdag, april 21, 2007

Morgensol


Soverommet vårt vender mot øst. Det er utrolig herlig å våkne til morgensol. Om vinteren er solen så lav, at solstrålene ikke klarer å komme over tretoppene i skogen og inn på soverommet (vi får solen inn til stuen senere på morgenen, selv om vinteren). Men når våren kommer, så kommer også solen til soverommet.


Vi har ikke noen mørke gardiner eller rullegardiner for å stenge lyset ute, tvert imot, gardinene er tynne offwhite voilegardiner (fra Laura Ashley) med brodert blomstermotiv. Så selv om vi trekker for gardinene hver natt, kommer lyset og solen gjennom på morgenen. Og det ER deilig å våkne til sol i ansiktet.


I love to wake up in the morning with sun on my face. During the winter the sun is so low that it does not reach over the treetops in the morning (we do get sun into the livingroom though, even at wintertime). But with the arrival of spring the sun also enters our bedroom. We do not have any blackout curtains. On the contrary, we only have thin voile curtains (from Laura Ashley) which let the sun filter through into the room.

torsdag, april 19, 2007

Snart ferdig


Jeg har sydd så lite i det siste at idag måtte jeg bare gå ut i atelieret mitt for å sjekke hvordan symaskinen min ser ut... hihih... Muligens er det pga. det nydelige vårværet vi har hatt de siste ukene, men symaskinen har bare ikke fristet. Men nå har jeg tenkt å gjøre noe med det. Vet ikke om noen av dere husker dette rosa lappeteppet jeg blogget om i det første innlegget mitt iår? Vel, idag ble jeg endelig ferdig med håndsømdelen av teppet.


Nå gjenstår det kanting, vattering og foring. Til kant skal jeg bruke dette blomstrete stoffet fra Laura Ashley, samt hvit lin fra Ikea. Lin fra Ikea skal jeg også bruke til å fore med. Så nå har jeg tenkt å ta symaskinen fatt. Og utsikten fra sybordet mitt er nokså trivelig også; snart blomstrer syrinen foran vinduet og epletrærne ute på gressplenen. Og så ser jeg utover hønsegården og den inngjerede kjøkkenhagen.


I have not been sewing lately. So today I had to take a photo of my sewing machine just to remind myself of what it looks like... Maybe it is because of the lovely sprig weather we have had these past few weeks, but I have just not been into sewing. But now I have finished the handsewing part of my hexagon quilt, and am going to finish it off with this flowery fabric from Laura Ashley and line it with white linen from Ikea. And I do quite enjoy the view from my studio window.

mandag, april 16, 2007

Lykke...


Lykke idag er... vårens første hvitveisbukett... heggen som har blitt nokså grønn og har store knopper (kanskje blomstrer den snart...)


...en høne som ruger (kommer det kyllinger snart...?) og påskeliljen som blomstrer. Lykke hadde også vært å få tatt bilde av de herlige små lammene mine... men de var ikke så samarbeidsvillige...


Happiness today is the first bunch of wood anemones, trees in my garden turning green, a broody hen (when will the chicken hatch?) and my daffodil in bloom.

lørdag, april 14, 2007

Kurv i emalje og hageredskap


Idag har det vært en fantastisk dag med sol og 20 varmegrader. Dagen idag har dreid seg mest om hagen og på terrassen (lang deilig lunch i solen). Sommerputene har funnet veien til terrassen. Og noen nyinvesteringer har det også blitt. Jeg har fått tak i denne emaljerte kurven fra Felleskjøpet (takk til Hulda i Huldas Verden for tipset). Den blir super til sommeren, når jeg skal til kjøkkenhagen for å hente salat og grønnsaker til deilige sommer retter.


Når jeg først var på Felleskjøpet, så måtte jeg jo ta en titt på en del av det andre de har der (spesielt med tanke på hage da...) Og i tillegg til kurven kjøpte jeg også en ny rosesaks (den gamle var blitt sløv og rusten) og ugressrake. Og hagesesongen, den har jo startet, men beskjæringen av roser venter jeg med en stund til. Jeg har også vært en tur til hagesenteret, og kjøpt noen stemorsblomster (de tåler jo en del frost, noe som vi fortsatt kan ha).


We have had a lovely day today, sunny and warm (20 degrees). Most of the day has been spent in the garden and on the deck (nice long lunch in the sun). I have also bought a new pair of rose secateurs, a rake and an enamel basket, perfect for picking vegetables from the kitchen garden to the pot.

onsdag, april 11, 2007

Stiklinger og frø


Heldigvis så forsvant snøen fra mitt forrige innlegg veldig fort, og våren går sin gang igjen. Så idag har jeg endelig kunnet ta plantebordet ute i bruk (jeg drømte jo om det i et innlegg i januar engang...) Jeg har sådd erteblomstfrø (etter å ha hatt dem i vann i et døgn først). Det er første gang jeg sår erteblomst på forhånd, og håper dermed å få raskere blomstring enn i slutten av juli, som ellers har vært vanlig her hos meg.


Jeg har også plukket kvister av syrin og hegg (har en god del av dem i hagen), og knoppene hadde rukket å bli riktig så store. Jeg har også plantet noen stiklinger av pelargonier i krukker (har hatt også de i vann en stund... for å få røtter først. Vet ikke om det er nødvendig..?) Jeg mistet noen pelargonier i løpet av vinteren (selv om de var lagret i et isolert uthus), så det er kjekt å få noen flere til sommeren.


Mens jeg rotet rundt syrinbuskene mine, så fikk jeg øye på de første hvitveisene i hagen. Det er alltid en glede å oppdage den første blomsten. Samtidig med hvitveisen blomstrer også denne blå skjønnheten. Jeg vet ikke hva den heter, men blåfargen er nydelig (som falmer mot rosa etterhvert som den blomstrer). Det blå sammen med hvitveisen er bare så vakkert. Og så er det jo deilig å konstatere at snøen som falt for to dager siden var egentlig en "velsignelse", siden naturen trengte sårt litt fuktighet.


I am happy to tell you that the snow from my previous posting has melted away. So today I have sown some sweetpeas (in pots) and planted some cuttings of my geraniums. I have also picked some lilac branches, and to my delight the buds were ever so big and one can actually see the lilac flower (in the bud!) I also found some wood anemones (the first of the season) and an other beautiful blue flower, the name of which I do not know (neither in Norwegian nor in English). So I think the snow was indeed a blessing in disguise, since the flowers really needed some moisture after several weeks of sunshine to start blooming.

mandag, april 09, 2007

Er det vår...?


Etter flere uker med nydelig vårvær begynte det å snø igår kveld. Og dette er hva vi våknet til idag tidlig. Nå er det vel ikke uvanlig med snø i april, men iår trodde jeg virkelig at vi skulle slippe unna... Det var jo litt nedslåene å gå rundt i hagen og se at kaprifolen og påskeliljene har fått et hvitt teppe over seg. Men jeg håper at snøen er borte innen ikveld (er jeg optimist, eller...?) Uansett, det er vår!


After several weeks of lovely spring weather, it started to snow last night. And this is what we woke up to this morning. Even though it is not unusual with snow in april (in Norway, that is...) I did hope that we would get away with it this spring. It was a bit discouraging to walk around in the garden and see the honeysuckle and daffodils covered with snow. But I do hope the snow will be gone by this evening (I might be a little too optimistic...)

fredag, april 06, 2007

God påske!


Min pelargonie blomstrer igjen! Det er så deilig å se de sarte rosa blomstene etter en lang vinter. Deilig er det også med marsipan (uten sammenligning forøvrig...!) Marsipan hører påsken (og julen) til, og hver påske kjøper jeg marsipanegg fra Anthon Berg i disse herlige pastellfargene (de smaker deilig også...) I påsken blir det spist en del sjokolade og marsipan her i huset. Og med dette vil jeg ønske alle dere som er innom bloggen min en deilig påske, med (forhåpentligvis) sol, herlige fridager og masse kos.


The first flower in the spring is a real treat after a long winter. And we like to treat ourselves with sweets at Easter as well (with no intended comparison...) These lovely Easter eggs form Anthon Berg look sweet and taste good too. I do wish all of you who visit my blog a lovely Easter with lost of sunshine and delighful spring days.

tirsdag, april 03, 2007

Bake, bake... en påskekake


Jeg har bakt "påskekake". Denne appelsinkaken er en favoritt i påsken, og jeg baker den hver påske (og kun i påsken). Det smaker "solskinn" av kaken. Så jeg tenkte å dele oppskriften med dere. Og samtidig har jeg en fin anledning til å vise min nye bakebolle fra Isabella Smith. Hun leverer ikke til Norge, men en snill venninne (takk Pia!) har tatt med en til meg fra Danmark. Bollen er herlig og romslig, og det var en glede å bruke den. Til påsken er det blitt handlet litt blomster også. Og jeg er visst i det fargeglade hjørnet, siden det ble ranunkler i friske (og for meg litt uvante) farger. Og så har noen avleggere av pelargonier blitt med i bildet.


APPELSINKAKE:

3 egg
3 dl sukker
200 g smør eller margarin
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts revet appelsinskall
1 dl appelsinsaft

Smelt smøret og avkjøl det. Pisk tykk eggedosis av egg og sukker. Sikt sammen bakepulver og hvetemel, og rør det sammen med smør, appelsinskall og sppelsinsaft i eggedosisen. Hell deigen i en godt smurt kakeform (ca. 1 1/2 l). Stek kaken litt nede i ovnen ved ca. 200 grader i ca. 30 minutter. Hvelv den ferdigstekte kaken forsiktig ut av formen og avkjøl den deretter på rist. Ved servering drysses melis og litt revet appelsinskall over kaken.


I have been baking. Every Easter (and only at Easter) I bake this orange cake. It tastes like sunshine. And baking it gave me a good excuse to show you my new baking bowl... and my colourfull spring flowers.