tirsdag, februar 27, 2007

Vinter og snø


Det har snødd jevnt og trutt hos oss i noen dager nå. Og selv om vi ikke har fått de samme snømengdene som Sørlandet, så virker det ikke som om vinteren har tenkt å gi seg med det første. I tillegg så har himmelen vært grå i lengre tid nå, så det føles som om det ikke finnes andre farger i tilværelsen en nyanser av hvitt, grått og sort.


Den eneste fargeklatten er de røde husene på tunet vårt - tre små hus samt låve i tillegg til hovedhuset - og den røde traktoren vår, her i aksjon med snømåking. Det føles nesten som å leve i en sorthvit film...


Men alt det sorthvite har også sin egen skjønnhet. Heggen vår er nydelig i mai når den er dekket av duftende hvite blomster, i september er høstfargene flotte, men jeg synes den er også vakker nå i februar. Her er den i sin sorthvite enkelhet, med det røde hønsehuset i bakgrunnen. Og til slutt er det kompostbingen vår, ikke så vakker i seg selv, men når snøen dekker både komposten og treet er den også verdt et bilde...

søndag, februar 25, 2007

Kurver


Kurver er noe jeg er veldig svak for. Av en eller annen grunn kan jeg ikke la være å kjøpe de, og nå begynner det å bli en del av dem hjemme hos meg. Så jeg tenkte å vise her noen av favorittene mine. Den øverste kurven er falt jeg helt for da jeg så den på et marked i Russland. Ifølge selgeren var den laget av en gammel mann lokalt. Kurven er nydelig (synes jeg) og man kan tydelig se at den ikke er masseprodusert.


Denne plommefargede kurven er handlekurven min. Den er er lett og praktisk, og så er fargen så flott. Den har jeg med meg hver gang jeg drar til byen på handletur - sommer som vinter. Så er det piknik kurven min da. Den er grei å ha med på tur siden den rommer mye og har lokk. Når den ikke brukes til piknik bruker jeg den som håndarbeidskurven min - kjekt å ha til patchworktepper i håndsøm.


Til slutt så hører denne eggkurven med til favorittene mine. Kurven er laget av hønsenetting. Hønsenetting er et tøft materiale, og kan brukes til så mangt i tillegg til hønsegårder... Denne kurven i hønsenetting er et opplagt valg til egg, som jeg får på "løpende bånd" av hønene mine. De er veldig flinke til å verpe, selv nå om vinteren.

torsdag, februar 22, 2007

Hjerter


Jeg har sydd en del hjerter i det siste, både til min hemmelige venn og til andre venner... Disse hjertene har jeg sydd av sekskanter for hånd og fylt de med vatt. De kan være kun til pynt, eller brukes som nålepute, for eksempel... Stoffene jeg har brukt er rester av Bennison stoffer og diverse patchworkstoffer.


Anita i My Country Cottage Garden (se linklisten min) har bedt meg om å delta i en "Nostalgic Heart Swap" hvor to grupper lager fire hjerter hver for så å motta fire i retur fra sine byttepartnere. Så imorgen skal jeg sende disse fire hjertene til Østerrike, Nederland, England og Tyskland. Håper hjertene mine vil falle i smak og jeg gleder meg til å motta mine (bilde av dem vil komme senere).


These four hearts are my contribution to the "Nostalgic Heart Swap" that Anita in My Country Cottage Garden (see my linklist) has organized. I will send these hearts tomorrow to Austria, The Netherlands, England and Germany and am looking forward to receiving four hearts in return from my swap partners.

tirsdag, februar 20, 2007

Frø og planer


Vinteren fester sitt grep her hvor jeg bor - det har kommet en del snø i løpet av natten (og mer er å vente...) og det er kaldt. Men det hindrer ikke meg i å planlegge og å drømme om våren - heller det motsatte! Så her sitter jeg med min tekopp og studerer hagebøker og frøposer. Jeg har kjøpt en del frø, mest til kjøkkenhagen, men også noen blomsterfrø. Jeg har også kjøpt en perlehyasint, som så smått begynner å vise de nydelige blå blomstene sine. Vet ikke hvorfor, men jeg synes at løkblomster er nesten "finere" før de blomstrer - det er kanskje noe med selve løken og forventningen av det som kommer...


Av grønnskasfrø så har jeg i tillegg til de vanlige sortene jeg alltid har i kjøkkenhagen (erter, bønner, gulrøtter, rødbeter, reddik, for å nevne noen), har jeg tenkt å prøve noen nye sortet. Jeg er veldig glad i vårløk, og iår skal jeg prøve å så frø i kjøkkenhagen min. Jeg har heller aldrig prøvd pastinakk, så det skal prøves. Og så har jeg kjøpt persillefrø. Vanligvis kjøper jeg en ferdig plante på gartneriet, men iår skal jeg altså prøve å så.


Frø til sommerstokkroser har jeg også kjøpt - heller ikke de har jeg prøvd å så før. Et år kjøpte jeg et par ferdige planter, og de blomstret så villig hele sommeren, at nå har jeg lyst til prøve å så de selv. Og så er det blomstererter da. Jeg har alltid sådd frøene direkte i jorden i mai, med det resultat at de blomstrer sent på sommeren. Men iår skal jeg prøve å så på forhånd inne for å få til noe tidligere blomstring.

søndag, februar 18, 2007

Forandring fryder


Jeg liker å fornandre og bytte litt på tingene rundt meg. Det dreier seg stort sett om små subtile forandringer (ingen nye tapeter, nye malingstrøk på vegger og tak, eller nye møbler her...) Men en grei måte å få til litt forandring i omgivelsene er å bytte på noen tekstiler rundt seg. Idag følte jeg behov for litt forandring. Så sofaen min har fått et nytt teppe og noen nye putetrekk.


Dette teppet har jeg sydd av diverse rosestoffer (surprise...!) og hvite bomulls- og linstoffer samt et blondestoff fra min bestemors gamle blondebluse. Teppet har jeg sydd for hånd av diamanter, og kantet og foret med linstoff fra Ikea (igjen). Puten med roseknoppene har jeg sydd av stoff fra engelske Bennison og den hvite puten med blonder kommer fra min mors lintøyskap.


Flere puter fra mors lintøyskap. Det hvite quilteteppet er fra House Doctor. Derfra kommer også det hvite hjertet med skrift (og lavendel inni) - det går mye i hjerter for tiden... Rosekoppen er et loppisfunn til kr. 8,-

fredag, februar 16, 2007

Hemmelige venn pakke


Idag er været grått og trist her hvor jeg bor. Men da det dukket opp en pakke til meg fra min hemmelige venn i postkassen min, ble alt plutselig så mye lysere og lettere! I pakken fant jeg så mye fint - disse nydelige skålene fra Egersund som er bare så sarte og vakre. Og så dette hjertet da - også sart, men samtidig så rustikt og røft. Helt nydelig.


I pakken var det også to søte kakeformer med telys til. Og dette vakre kortet, som jeg tror min hemmelige venn har tegnet selv. Tegne har hun også gjort disse sitronene som fulgte med sitronte posene. Det var også deilig røkelse med i pakken.


Og ikke nok med det, jeg fik disse tre bladene av "gammel" årgang - Bonytt fra 1974 og 1975, samt Håndarbeide fra 1980. Det er fantastisk å se hvordan stilen og ikke minst kvaliteten på både interiør og blader har forandret seg i løpet av vel 30 år! Tusen, tusen hjertelig takk, min hemmelige venn! Jeg er overveldet og så utrolig fornøyd med gaven du har sendt meg. Jeg tror jeg vet hvem du er... Er det lov å gjette? Og så ønsker jeg både deg og alle dere andre som er innom bloggen min en fantastisk helg. Og takk for alle koselige kommentarene.

onsdag, februar 14, 2007

Valentine gave


Idag er det Valentine dag, og i den forbindelse har jeg fått en gave av min kjære. Jeg har lenge ønsket meg et slikt smykkeskrin av speil, og det fikk jeg altså idag. Her er den avbildet på nattbordet mitt i selskap med en mugge med rosemotiv og et telysglass, også med rosemotiv.


Den lille asjetten med roser på har jeg kjøpt på loppemarked, og bruker den som fat til blokklys. I rosemuggen er det tulipaner, som jeg også fikk av min kjære idag. Så med disse bildene ønsker jeg dere alle en herlig Valentine dag og kveld.


Jeg har forresten byttet over til New Blogger idag, og er litt spent på hvordan den virker. Jeg håper jeg klarer å bruke noen av de mulighetene den gir og at alt ellers er slik som det var fra før.

mandag, februar 12, 2007

Pakke i posten


Jeg har fått en pakke i posten i dag. Og gjett om jeg ble glad! Snille Karna har sendt meg to nydelige hvite sengetøy sett som hun har brodert våre monogramer på. Jeg har altid ønsket meg sengetøy med monogram og nå har jeg altså fått det! Og det hvite sengetøyet (har kun hvitt sengetøy i forskjellige varianter...) i seg selv var også nydelig.


Så i kveld skal jeg legge meg i deilig nytt sengetøy og kose meg med en god bok og en kopp te. Boken på bildet er av en av mine favorittforfattere, Rosamunde Pilcher. Hun skriver herlige "aga-stories" fra den engelske landsbygda, og hennes skildringer av både mennesker, hus og hager er bare herlige. Anbefales på det varmeste.


Men jeg er ikke "ferdig" med Karna enda - for ikke nok med at hun sendte meg de nydelige sengetøy settene - snille, snille Karna sendte også med denne herlige tehetten, som hun har sydd og som jeg hadde beundret i bloggen hennes. Tusen, tusen hjertelig takk!! Jeg er både rørt og målløs på samme tid. Du er bare så alt for snill!

fredag, februar 09, 2007

Badeliv


Badet vårt er fliselagt med italienske travertinfliser - 30 x 60 cm på veggene og 30 x 30 cm på gulvet. Flisene går halveis opp på veggen (bortsett fra i dusjnisjen, hvor flisene går hele veien opp) og avsluttes med en romersk flisebård. Resten av veggen er malt med svampeteknikk. Mellom vasken og toalettet er det en halv vegg.


Vi har valgt bort skap på badet for å ha et luftigere og lettere inntrykk. Så istedet for skap har vi en glasshylle til toalettsakene. På halv veggen mellom vask og toalett er det også plass noen kurver til det formålet samt barbersaker.


Håndkleholderen er en fransk modell i jern (minner meg om gamle franske bakerihyller). På hyllen er det deilige såper og mitt favorittlotion (med roseduft) fra engelske Crabtree & Evelyn. Barbermuggen i kremhvitt er også derfra.

onsdag, februar 07, 2007

"Hønseterrasse"


Ved sydveggen til hønsehuset vårt har vi bygget en liten platting som vi kaller for "hønseterrasse" (terrassen er tiltenkt oss, ikke hønene...) Den bruker vi mye om vinteren og tidlig om våren. Terrassen ved huset er i bruk hele sommeren, men om vinteren og våren er solen såpass lav at trærne som er i nærheten av huset skygger for mye. Men ved sydveggen til hønsehuset er det ingen trær, kun beitemarker for sauene. Så der er det deilig å være, som ved en hyttevegg på påskefjellet...


Vi har allerede tatt "hønseterrassen" i bruk iår. Når vintersolen varmer er det godt å sitte der (varme gjør også saueskinnsfellene og lappeteppet...) og nyte varm te eller solbærtoddy fra termos. Riktignok da jeg skulle ta bilder så forsvant solen og det begynte å snø, men koselig var det så lenge det varte...

tirsdag, februar 06, 2007

Hage


Idag snør det og er kaldt (minus 6 grader), så da fikk jeg lyst til å mimre litt om sommer og hage. Vi har en nokså flat tomt som vender syd/vest - det betyr at vi har sol så å si hele dagen. Når vi bygget huset vårt for syv år siden hadde jeg bestemte planer for så vel hus som hage. Jeg hadde sett bilder av engelske potager (kjøkkenhager) hvor det vokser grønnsaker side om side med stauder og urter - og det ville jeg så gjerne ha.


Vi anla en inngjerdet kjøkkenhage, hvor det er seks kasser (laget av trykkimpregnert ved) til grønnsaker, og kasser langs gjerdet hvor jeg plantet stauder og urter. Av grønnsaker pleier jeg å så salat, ruccola, dill, reddik, spinat, erter, bønner (både brekk- og bondebønner), squash, løk, gulerøtter og rødbeter, for å nevne noen. Potetland har vi et annet sted.


Av stauder vokser det ridderspor, pioner, akileier, prestekrager, storhjelm, lupiner, iris og nellik, for å nenve noen. Og så vokser det noen roser også der (vi har anlagt et nytt rosebed med mest historiske roser samt stauder et annet sted, men bilder av det må komme siden en gang...) Denne rosen vet jeg ikke navnet på, jeg har fått den som en rotstikling av en venninne. Hun kaller den for "raskrose", men båre hun og jeg er sikre på at den har et mer pent og pyntelig navn (vi vet bare ikke hvilken...) Til slutt på det nederste bildet er mine favorittroser - Felicite Parmentier. Vi plantet de det første året etter husbygging, og jeg hadde ingen anelse om hvordan man steller roser, så de har måttet klare seg selv. Og det har de gjort. De blomstrer rikelig (ikke remonterende, dessverre) og lenge og både utseendet og duften er helt bedårende.

søndag, februar 04, 2007

Kjøkken og hemmelig venn


Det var noen som var litt i tvil om vaskerommet i forrige innlegget mitt var faktisk kjøkkenet (ikke så rart siden jeg har så mye mugger, kopper etc. der...). Men bare for å få det på det rene, så er dette kjøkkenet vårt (hvor det meste av mugger og kopper er i skapet...) - fortsatt i sitt pastellskrud.

Og så har tiden kommet til hemmelig venn gave-along igjen. Og i den forbindelse skal jeg svare på noen spørsmå som er lagt ut til det formålet.

1. Jeg skal nevne tre interesser jeg har - og det må jo bli interiør, hage og lappeteknikk da.

2. Hvilken farger liker jeg - jo, blått, vitt og rosa er jo opplagte svar.

3. Gull eller sølv? - ja takk, begge deler...

4. Te eller kaffe - te, så klart, men sier heller ikke nei takk til kaffe

5. Hvilken stil liker jeg? - En herlig blanding av det blonde nordiske, engelsk country living med roser og det hele, og litt shabby chic.

6. Om jeg samler på noe - ikke helt bevist, men ubevist så kan jeg ikke la være å kjøpe mugger (spesiellt i blått og hvitt), kopper med roser på - og kjøkkenhåndklær

7. Hvilke farger er det hjemme hos meg? - det må bli samme svar som på spørsmål nr. 2 - blått, hvitt og rosa.

8. Og hvilken duft liker jeg da - vanilje, kanel, roser og lavendel

fredag, februar 02, 2007

Vaskerommet


Jeg tenkte at jeg skulle vise noen bilder av vaskerommet mitt. Skapet med vasken kommer fra Ikea. Hyllen likeså. Nå er det kanskje ikke så vanlig å ha en "samling" av mugger, kopper, tekanner, tallerken etc. på vaskerommet, men når man først en samler, så havner noen av "skattene" til og med på vaskerommet!


Boksene (fra Ikea, igjen...) er fyllt med vaskepulver - vaskeball i det øverste, hvitvaskpulver i det mitterste og pulver til farget tøy i det nederste. Det er også plass til et lappeteppe (til picnic) og en kattekurv her (standard utstyr i ethvert vaskerom, skulle jeg tro...)


Vaskerommet er det eneste rommet i huset som har blomstrete gardin. Stoffet kommer fra Cath Kidston, det samme gjelder for puten på stolen (øverste bildet). Stoltrekket er laget av ryggen til min kjæres Ralph Lauren-skjorte (den var så fin i fargen...)

torsdag, februar 01, 2007

"Flyvende gjess"


Jeg er blitt bedt om å vise flere bilder av "Flyvende gjess"-teppet mitt. Og det gjør jeg jo gjerne (håper ikke dere andre er lei det...) Jeg har vel egentlig fortalt det som er å fortelle om teppet tidligere - det er sydd av diverse kjøkkenhåndklær, toilestoffer og hvite/offwhite bomull- og linstoffer. Jeg har brukt et tynnt linstoff i remsene mellom "gjessene". Roseputene på bildet er fra Cabbages & Roses, den hvite blondeputen er gammel (loppisfunn) og den blåstripete minner meg om kjøkkenhåndklær (men er kjøpt ferdig slik den er).


Tekoppen i bildet er fra Gien, Frankrike og heter Filets bleus. Den tilhører et servise jeg samler på, men nå har dessverre butikken hvor jeg kjøper det fra sluttet å føre det. Så om noen vet hvor jeg kan få tak i dette serviset er jeg meget takknemmlig for informasjon.